fbpx

Šta je veb hosting, zašto je važan i kako odabrati pravo rešenje?

Šta je veb hosting, zašto je važan i kako odabrati pravo rešenje?

U eri gde se svi primarno informišemo putem interneta i masovno koristimo veb pretraživače poput Google-a (imajte u vidu da Google generiše preko 63.000 upita u sekundi), kompanije moraju da brinu o onlajn vidljivosti i reputaciji, kao i da poseduju rešenje koje bi pravilno odgovorilo na izazove prilikom „peak“ perioda.

U tom smislu, vebsajt je važna tačka kontakta koju potencijalne mušterije ili klijenti imaju sa nekim brendom.

Poslovni vebsajt govori u ime kompanije (24/7), te nužno mora da sadrži sve ključne informacije koje su posložene na optimalan način, da bude odlično dizajniran i prilagođen ciljnoj potrošačkoj grupi. Ono što se često ispušta iz vida kad je reč o kvalitetnom i promišljenom onlajn prisustvu kompanija jeste tehnička strana, tj. kvalitetan veb hosting.

Veb hosting je kompleksna tema i svakako je manje zanimljiva od odabira vizuelnog identiteta sajta, ali je izuzetno važna; evo i zašto.

Šta je veb hosting i zašto je važan?

Veb hosting je od ključnog značaja za pravilno funkcionisanje i dostupnost sajtova. Važnost veb hostinga još više dolazi do izražaja kada su u pitanju e-commerce sajtovi, gde se sav posao i transakcije obavljaju onlajn, te bilo kakav downtime može rezultirati novčanim gubicima i negativnim iskustvom mušterija. Ali, šta je zapravo veb hosting?

Kada napravite svoj vebsajt, vi zapravo kreirate gomilu različitih datoteka. Da bi ove datoteke bile dostupne na internetu, potrebno je da postoji mesto gde se skladište. Upravo to je usluga koju nude veb hosting provajderi: na serverima koje održavaju i nadgledaju, veb hosting provajderi skladište vebsajtove i staraju se da oni budu dostupni onlajn.

Veb hosting provajderi u svom posedu imaju niz servera koji se nalaze u visokoopremljenim data centrima za sigurno skladištenje.  Osim o serverima, veb hosting provajder brine i o celokupnoj mrežnoj opremi, bezbednosnim merama, rezervnim napajanjima, i sl. Po pravilu, njihove usluge su dostupne 24/7, kako bi vebsajt bio bio dostupan onlajn u svako doba dana i noći.

Ugovorom koji definiše uslugu i odgovornosti provajdera (SLA sporazum), veb hosting provajder na sebe preuzima brigu o serverima, stara se o ažurnosti softvera i hardver opremi, reaguje na eventualne nepravilnosti, rešava probleme i deluje proaktivno.

Ovo znači da je klijent koji odabere da hostuje veb sajt kod provajdera (tzv. managed hosting usluga) – u potpunosti rasterećen i ne mora da brine o dostupnosti i funkcionalnosti svog sajta.

Šta su moguće posledice lošeg odabira veb hosting provajdera?

Kao i u svakoj industriji, u veb hosting svetu postoje razlike u kvalitetu usluga i odgovornosti koje provajder preuzima na sebe. Iako većina ljudi ne pridaje mnogo pažnje odabiru veb hostinga, nepouzdan provajder ili loše rešenje mogu naneti mnogo štete kompaniji.

veb-hosting
 • Novčani gubici usled nedostupnosti sajta (pogotovo u slučaju e-commerce sajtova)

 

 • Narušena reputacija brenda kompanije (npr. usled slabe brzine učitavanja stranice, česte nedostupnosti sajta i sveukupno lošeg iskustva koju posetioci imaju usled tehničkih nefunkcionalnosti)

Najčešće posledice lošeg odabira veb hosting provajdera su:

 

 • Negativan uticaj na SEO (ukoliko je sajt često nedostupan ili se suviše sporo učitava, veb pretraživači će ovo videti kao loše iskustvo za korisnike, što će negativno uticati na vidljivost sajta na stranici sa rezultatima)

 

 • Ranjivost sajta u bezbednosnom smislu (dobar provajder u sklopu svojih usluga nudi efektnu zaštitu vebsajta i kvalitetan backup sistem u slučaju da sajt napadnu hakeri)

Pogledajte samo kako je downtime uticao na gigante iz e-commerce sveta, eBay i Amazon. Naime, eBay je za 60 minuta nedostupnosti vebsajta izgubio čak preko milion dolara, dok je Amazon za 63 minuta nedostupnosti vebsajta izgubio čak 99 miliona dolara.

Vaš obrt novca možda ne dostiže ovako vrtoglave cifre, ali svejedno bi u slučaju downtime-a neminovno došlo do gubitaka.

Odabir pravog veb hosting provajdera: na šta obratiti pažnju?

Nemojte se ustručavati da postavite pitanja ukoliko ne razumete terminologiju, sistem plaćanja ili koje su tačno odgovornosti hosting provajdera.

veb-hosting-prednosti

Prilikom odabira veb hosting provajdera, trebalo bi da obratite pažnju na nekoliko stvari kako biste bili sigurni da zaista dobijate vrednost za svoj novac, kao i rešenje koje vam je potrebno:

 

 • Visoka dostupnost veb sajta uz zagarantovani uptime (većina veb hosting provajdera budi garanciju od 99,9% uptime-a)

 

 • Veličina sistema za skladištenje podataka i bandwith (proverite koliki storage vam je dostupan u okviru veb hosting paketa, pogotovo ukoliko je vaš sajt multimedijalan i zahteva veći prostor; bandwith se odnosi na količinu poseta koju vaš sajt može da “izgura” bez problema ili usporavanja, pa gledajte da uzmete paket sa unlimited bandwith)

 

 • Korisnička podrška (s obzirom na to da veb hosting provajder na sebe preuzima brigu o dostupnosti vašeg sajta, važno je da znate, crno na belo, da je korisnička podrška dostupna 24/7)

 

 • Cene usluga (tražite punu transparentnost u pogledu toga šta plaćate i šta dobijate za svoj novac kako biste izbegli mogućnost naknadnih ili prikrivenih troškova)

 

 • Proverite postoji li mogućnost skaliranja (tj. da li u postoji mogućnost prelaska na veći paket u slučaju rasta vebsajta)

Kao što možete da zaključite, odabir veb hosting provajdera nije odluka koju bi trebalo olako doneti, s obzirom da bezbednost i funkcionalnost vašeg veb sajta zavise od kvaliteta ove usluge.

Kakva veb hosting rešenja postoje?

Nedostatak razumevanja razlika između različitih hosting rešenja je jedna od najčešćih greški pri odabiru veb hosting paketa.

Na tržištu postoje različita veb hosting rešenja. Variraju u pogledu cene, kapaciteta sistema za skladištenje podataka, brzine i pouzdanosti servera, korisničke podrške koja je uslugom obuhvaćena, i sl.

Izdvajamo najčešća veb hosting rešenja:

types-vebhosting
 • Shared hosting (podrazumeva skladištenje više vebsajtova na istom serveru)

 

 • Virtual Private Server (VPS) hosting (rešenje koje se nalazi između shared hosting rešenja i posvećenog, tj. dedicated servera; vebsajt koji se skladišti na serveru ima svoj izdvojen prostor, ali ipak deli fizički server sa drugim sajtovima)

 

 • Dedicated Server Hosting (vebsajt se skladišti na zasebnom serveru, pa korisnik prema tome ima bolju kontrolu i ekskluzivni pristup – admin i full root access)

 

 

 • Managed hosting (najčešće veb hosting rešenje o kojem smo i primarno pisali u ovom tekstu; podrazumeva ugovornu obavezu provajdera koji na sebe preuzima brigu o održavanju i dostupnosti vebsajta)

Naravno, koje rešenje ćete odabrati zavisi od veličine vašeg vebsajta, količine mesečnih poseta, budžeta i stvarnih potreba, što nas dovodi do idućeg pitanja.

Kako odabrati pravo veb hosting rešenje?

Kao što smo već pomenuli, odluka o odabiru veb hosting rešenja je veoma značajna i može uticati na vaš poslovni uspeh. Kompanija Mainstream nudi različita hosting rešenja koja imaju zajedničkih tačaka, ali se svakako dodatno prilagođavaju vašim potrebama:

veb-hosting-types

Mainstream do idealnog rešenja dolazi u saradnji sa razvojnim timom klijenta i zajednički definiše poslovne potrebe i sagledavaju buduće planove. Tako osiguravaju optimalne performanse sistema, skalabilnost i naravno – odličnu zaštićenost vebsajta i njegovu stalnu dostupnost.

Premium web hosting koristi cloud tehnologiju koja vam garantuje dostupnost vašeg vebsajta ili aplikacije od 99,99% i punu podršku našeg stručnog tima. Primenjuje se balansiranje opterećenja (metodom distribucije) koje se javlja usled eventualnog otkazivanja komponenti ili iznenadnog skoka u broju poseta, zbog čega je vaš vebsajt uvek dostupan. Osim toga, imaju efektne strategije zaštite sistema ili trenutnog oporavka ukoliko sajt bude napadnut od strane hakera.

Managed hosting podrazumeva potpuno preuzimanje brige o operativnosti vašeg sajta. Zahvaljujući vrhunskoj opremi, tehnologijama i metodama koje Mainstream koristi, možete biti sigurni da je vaš vebsajt u odličnim rukama. Nakon potpisivanja posebnog SLA ugovora, tim stručnjaka preuzima na sebe upravljanje resursima i infrastrukturom, administraciju sistema, softvera i hardvera, 24/7 nadgledanje i brigu o sistemu, kao i stalnu podršku i konstalting.

E-commerce hosting je posebno prilagođeno hosting rešenje namenjeno e-commerce kompanijama. Ovo hosting rešenje pruža prave hardverske resurse, pametno balansiranje, izvrsnu DNS strukturu i druge elemente koji osiguravaju stalnu dostupnost sajta. Ovim se uklanja rizik izgubljenog novca usled downtime-a, bilo da je reč o potpuno nedostupnom sajtu ili greškama koje se javljaju prilikom pokušaja kupovine.

Nadamo se da nakon čitanja ovog teksta imate bližu predstavu o tome šta je veb hosting i zbog čega je važan. Možemo se složiti da nije jednostavno odabrati pravo veb hosting rešenje, ali je sve mnogo lakše ukoliko imate podršku pravog stručnog partnera kao što je Mainstream.

Da li ste znali da Mainstream trenutno hostuje 7 od 10 najposećenijih sajtova u Srbiji, obrađujući pritom preko 80 miliona dinamičkih strana na dnevnom nivou?

Uverite se u kvalitet usluga kompanije Mainstream i pogledajte studije slučaja njihovih uglednih klijenata B92GigatronRingier Axel Springer i Tehnomanija.

Kontaktirajte ih već danas!

Leave a Comment