fbpx

Zašto je dobro da registruješ svoj domen kao .RS?

Zašto je dobro da registruješ svoj domen kao .RS?

Razmišljaš o tome da pokreneš svoj biznis? Već imaš ideju, plan, strategije i naredni korak je donošenje odluke o poslovanju na internetu? Muči te dilema da li je za tvoje poslovanje dovoljna aktivnost na društvenim mrežama ili je pokretanje sajta ključ do uspešnog internet poslovanja?

I najzad, odlučiš da otpočneš put do veb-sajta, jer sajt predstavlja online identitet tvog poslovanja, obuhvata najosnovnije informacije o proizvodima ili uslugama koje nudiš, ali i sve najneophodnije činjenice i odgovore na pitanja u vezi sa idejom koju realizuješ

Ne brini, nisi jedini koji se tog momenta hvata u koštac sa domenima i izborom svog naziva domena.

Šta je potrebno da znaš o domenima?

Naziv internet domena je jedinstveni matični broj na osnovu kog tvoj posao biva prepoznat u pretragama na internetu. On definiše tvoju veb-adresu i adresu elektronske pošte. Zbog toga je veoma važno kakav ćeš naziv domena odabrati. Pazi! Važno je da naziv bude kratak i jasan, lako čitljiv, prepoznatljiv svima u moru sajtova koji se bave sličnim stvarima poput tebe. Bilo bi dobro da sadrži ključnu reč relevantnu za posao kojim se baviš. 

Koje vrste domena postoje?

Prilikom istraživanja o domenima naići ćeš na nazive i izraze kao što su domen najvišeg nivoa, domen drugog nivoa, nacionalni domen, generički domen. I da, u pravu si. To jesu vrste domena koje nije uvek lako prepoznati. 

 • Domeni najvišeg nivoa se lako prepoznaju jer se nalaze na kraju naziva i imaju podelu na generičke i nacionalne. Nazivaju se još i “domenske ekstenzije”  (.rs, .срб, .uk, հայ, مصر, .pay, .nba)
 • Nacionalni internet domeni su veoma važni jer se vezuju za jednu teritoriju tj. državu. Oni daju prednost u pretragama na području te države, jer se sajtovi sa nacionalnim domenima vezuju za lokalno tržište. Srpski nacionalni domeni su .RS i .СРБ. 
 • Generički domeni namenjeni su određenoj industriji, geografskom području, ali se ne vezuju za državu. Neki od najpoznatijih generičkih domena su .com, .org i .net. Svetski poznati brendovi, takođe, imaju svoje generičke domene.
 • Domeni drugog nivoa smešteni su u okviru domena najvišeg nivoa i namenjeni su posebnim segmentima korisnika. U našoj državi za neprofitne organizacije domen drugog nivoa je .org.rs/.орг.срб, za preduzeća .co.rs/.пр.срб, a obrazovne ustanove .edu.rs/.обр.срб

Postoji još jedna vrsta domena – internacionalizovani domeni koji čiji nazivi sadrže karaktere izvan engleskog alfabeta.

Iako su svi ovi domeni zastupljeni na internetu, postoji niz prednosti koje nacionalni internet domeni pružaju korisnicima. 

Srpski nacionalni domeni

Valja najpre napomenuti da naša država ima dva ravnopravna nacionalna domena .RS i .СРБ. 

Domen .RS je latinični domen i to najvišeg nivoa – ccTLD domen (country code Top-Level Domain). Na internetu je postao vidljiv 2007. godine, dok je registracija naziva .RS domena počela u martu 2008. U međuvremenu, nacionalni domen .RS postaje internacionalizovani domen jer je registracija naziva dobila širi spektar latiničnih slova.

Domen .СРБ je ćirilični domen vidljiv na internetu do 2011. godine. Pripada grupi domena koje podržavaju lokalno pismo i drugi je ćirilični internet domen na svetu pored ruskog .РФ.

4 prednosti nacionalnog domena .RS + bonus domena .СРБ

Registracija nacionalnog naziva domena .RS je odličan izbor za onlajn komunikaciju sa lokalnim ciljnim grupama i obraćanje publici u našoj državi. Ukoliko je tvoj proizvod ili usluga namenjena lokalnom tržištu i komunikacija se odvija na nacionalnom jeziku, vrlo je uobičajeno da i naziv tvog domena bude nacionalni. Međutim, ovo ne znači da će tvoj sajt biti prepoznat samo u okvirima internet prostora naše zemlje. Zašto?

1. Gugl voli .rs. Gugl voli nacionalne domene u lokalnim pretragama. Podjednako tretira i latinicu i ćirilicu pa će se, bez obzira na to kojim je pismom unet pojam, u pretragama više pojavljivati sajtovi sa nacionalnim domenima. Prilikom pretrage, Gugl najpre vidi veb-adrese, odnosno, nazive domena i zato, ako je sajt na lokalnom domenu i sadržaj na nacionalnom jeziku, bolje se pozicionira u rezulatima pretrage. 

2. Raznovrsnost. U okviru nacionalnih domena postoji veliki broj dostupnih pojmova koji bi potencijalno mogli da budu zanimljivi za naziv domena. Nazivi .RS domena mogu da sadrže 26 slova engleskog alfabeta i sva slova latiničnog pisma. Osim cifara i slova, smeju da sadrže crticu, ali ne i da njome počinju ili se završavaju.

Srpski nacionalni domen može da se registruju u okviru pet domenskih prostora:

 1. Za fizička lica .IN.RS
 2. Za obrazovne ustanove i organizacije .EDU.RS
 3. Za neprofitne organizacije .ORG.RS
 4. Za pravna lica i preduzetnike .CO.RS
 5. Za sve zainteresovane korisnike .RS

Naziv domena može da sadrži i više reči. Tom prilikom mogu da se pišu sastavljeno ili rastavljeno crticama i tada je dobro registrovati oba naziva, jer ih pretraživači jednako tretiraju.

3. Bezbednost. Koliko smo zapravo bezbedni na Internetu? Složićeš se, ponekad nedovoljno. Postoji veliki broj sajber napada, a oni najuspešniji mogu da ugroze reputaciju preduzeća, ali i da prouzrokuju velike finansijske gubitke. Osim što je veoma važno da edukujemo zaposlene o merama zaštite prilikom poslovanja na internetu (bezbedno otvaranje mejlova, upotreba jedinstvenih i jakih lozinki, višestruka autentikacija, bezbednosni softveri), potrebno je zaštititi nazive domena. Nacionalne domene moguće je zaštiti na čak tri načina, a  RNIDS je jedini nacionalni registar u svetu koji omogućava sve tri vrste zaštite:

 • Siguran režim – RNIDS daje mogućnost prebacivanja naziva domena u “Sigurnosni režim”. Ukoliko dođe do promene nekog kritičnog podatka o nazivu domena, promena se ne dešava bez odobrenja korisnika.
 • Zaključavanje na strani klijenta – da bi se unela bilo kakva promena o nazivu domena neophodno je “otključavanje” od strane ovlašćenog registra
 • Zaključavanje na strani registra – najviši nivo zaštite koji zahteva dodatnu proveru autentičnosti zahteva od strane RNIDS-a 

4. Dostupnost. Ovlašćeni registri RNIDS-a obavljaju registraciju naziva nacionalnog domena što omogućava lakšu komunikaciju na srpskom jeziku, dostupnost u okviru radnog vremena, kao i mogućnost da korisnik poseti ovlašćeni registar. Ukoliko dođe do spora povodom domena, Komisija za rešavanje sporova u vezi sa registracijom nacionalnih domena je na dohvat ruke, u istoj državi.

Bonus o domenu .СРБ

Ćirilični nacionalni domen je jedini domen na svetu koji omogućava da se adrese sajtova pišu onako kako se izgovaraju, i to zahvaljujući našem savršenom fonetskom pismu. Ovo je od velikog značaja za glasovne pretrage na internetu, jer se naše reči izgovaraju onako kako se pišu. 

Kao i .RS domen, može biti registrovan u okviru pet domenskih prostora, i to: za fizička lica .ОД.СРБ; za obrazovne ustanove i organizacije .ОБР.СРБ; za neprofitne organizacije .ОРГ.СРБ; za pravna lica i preduzetnike .ПР.СРБ; za sve zainteresovane korisnike .СРБ.

Pored toga, srpska ćirilica je jedina ćirilica koja ima slovo ћ, pa ako želiš da u nazivu svog domena imaš jedinstveno slovo ћ  (na primer registruješ naziv domena koji sadrži tvoje prezime koje se završava na -ић) to možeš postići registracijom .СРБ domena.

Zašto internet voli lokalce?

Lokalne kompanije se na lokalnim sajtovima obraćaju lokalnoj ciljnoj grupi na nacionalnom jeziku i pismu. Osim toga, poslovanje se obavlja prema potrebama lokalnog tržišta, a cene se formiraju u nacionalnoj valuti. Zato je poželjno imati sajt registrovan na nacionalnom domenu, jer on omogućava bolje pozicioniranje u lokalnim pretragama, bilo da se pretraga obavlja iz Srbije ili inostranstva.

Leave a Comment