fbpx

5 saveta kako da razvijete Tech proizvod

man working near window

5 saveta kako da razvijete Tech proizvod

Imaš fenomenalnu ideju kako da započneš tech proizvod i započneš biznis. Znaš u kojoj zgradi, na kom spratu i kako će izgledati ofis u kom ćeš sa svojim timom stvarati milione i igrati stoni-fudbal.

Međutim, sve pada u vodu kad shvatiš da ti zapravo i nemaš biznis plan. I niko ti ne garantuje da će se tvoj proizvod prodavati i da će donositi prihode. Kul motivacioni posteri sa zidova moderno opremljene kancelarije padaju u vodu, a ti se budiš i svi snovi se ruše.

Krajnje je vreme da uradiš nešto i da napraviš tech proizvod koji će se sam prodavati.

Ali, kako to?

Za početak kreni od preporuka Ethana Mayers-a o kojima je govorio na meetup-u “How to Build Tech People Would Like to Use”.

I ne, nije govorio o robotima i nekim tech stvorenjima koja će uskoro vladati svetom –  već o tech startupovima i proizvodima koji će lako naći svog kupca.

Pa, da pređemo na stvar. 

Ko je uopšte Ethan Mayers?

Ethan Mayers zapravo ima jako zanimljivo iskustvo iza sebe.

Kao uspešni tech preduzetnik prethodnih sedam godina radio je na razvijanju konsultantske firme Synthenai. Kompanija se bavi optimizacijom procesa, dizajnom i tehnološkim strategijama za male i srednje firme.

Radio je kao i televizijski producent, nakon čega se okrenuo IT i preduzetničkom svetu. Ono što ga je u tom trenutku izdvajalo od ostalih je umetnost pregovaranja i kreiranje zanimljivog sadržaja.

Upravo ovo dovelo ga je do vodeće konsultantske uloge svetskim high-growth startup-ovima.

Veruješ da čovek zna šta radi? 

Evo njegovih pet saveta za tech proizvod koji će ljudi obožavati:

1. Počni da razlikuješ benefite od karakteristika

 

Okej, da. Ovo je najosnovnija stvar koju ti i majstor Mile može reći, ali nije loše da se povremeno podsetiš benefita i karkteristika tvog tech proizvoda, zar ne?

Za početak da razjasnimo – karakteristika opisuje tvoj proizvod, a benefit rešava problem tvom korisniku. Karakteristika kaže kako tvoj proizvod ili usluga radi, a benefit udara na emotivnu i materijalnu stranu korisnika – zbog njega se tvoj tech proizvod prodaje.

Na primer:

Karakteristika usluge koju Mile pruža je uklanjanje određenog problema na tvom automobilu.
Benefit koji Mile pruža je brzina usluge, jeftiniji je u odnosu na konkurenciju i nudi garanciju od tri meseca na deo koji je ugradio.

2. Prioritizuj procese u tvom tech startup – u

 

Potrudi se da u svakom trenutku imaš plan. I da tvoj plan ima plan. I da svi zajedno imate priorite.
I gledaj kako svi planovi padaju u vodu. 

Nije baš moguće da u svakom trenutku imaš jasne prioritete, ali potrudi se da imaš jasan cilj kojem težiš.

Kako to izgleda u praksi?

Majstor Mile je imao jasnu ideju i cilj da svom gradu pruži kvalitetne usluge popravljanja auta. Bilo mu je potrebno da ispita tržište i da sakupi feedback od komšija, poznanika, od poznanika poznanika da li uopšte ima potrebe za novom radionicom u kraju. Kada je sve to uradio i došao do nekih rezultata – krenuo je u otvaranje radionice i rešavanje jednog po jednog problema svojih komšija.

Dakle, ovde imamo osmišljavanje ideje – validaciju ideje i osmišljavanje rešenja kao tri ključna stvari na koje se treba fokusirati.

3. Agile metod

 

U poslednje vreme sve više je popularna agilna metoda. Agilnost znači da uvek treba biti sposoban da na pravi način reaguješ na neku promenu.

Umesto detaljnog planiranja svakog koraka, ova metoda trpi promene. Glavni prioritet je zadovoljan korisnik i oko toga se sve vrti. Radi se timski i što efikasnije nezavisno od trajanja projekta.

Prednosti ove metode su prihvatanja promene, brži i kvalitetniji dolazak do rešenja i timska interakcija.

Mane agilne metode mogu biti nedovoljno precizno planiranje, slaba posvećenost članova tima, kao i iznevereno očekivanje u odnosu na očekivanja postavljena na početku rada.

Na primer:

Mile okupi tim stručnjaka u određenim oblastima. Stručnjaci nisu posvećeni, ne trpe česte promene pravca u kojima se radionica kreće. Mile menja stručnjake dok ne oformi kompaktan tim. Sada su spremni da saslušaju žalbe korisnika i da otkriju zbog čega se auto često kvari.

4. Alati koji mogu biti od pomoći prilikom kreiranja proizvoda

 

Kao što majstor Mile ima određeni alat koji koristi kako bi svojim korisnicima rešio problem – tako i svaki preduzetnik treba da ima svoja pomagala da razvije biznis.

Dok Mile koristi tefter, zidni kalendar, šrafcigere, kao i odokativnu metodu prilikom formiranja cene – ti odaberi nešto jednostavnije.

Umesto teftera koristi Calendly, Google Calendar, da se setiš svih sastanaka.

Ako imaš problem da proceniš sa kim razgovaraš iskoristi Lead Navigator koji te vodi do sagovornikovog LinkedIn naloga. 

Prodajne procese vodi preko nekog alata za cold outreach, kao što su Pipedrive ili Yesware.

Ono što treba da usvojiš od Mileta je word of mouth ili moć preporuke, što vodi do:

5. Značaja korisničkog feedback-a

 

Feedback ili povratna informacija može mnogo pomoći u apsolutno svakom aspektu stvaranja startup-a. 

Razmisli šta možeš da uvedeš ili napraviš a što će korisniku najviše značiti – korisnički servis, baza sa najčešćim pitanjima, razni tutorijali za korišćenje i sve ono što će mu olakašati korišćenje tvog proizvoda.

Ako sve to pokriješ smanjuješ šanse za jednu zvezdicu na Google recenziji i povećavaš broj zadovoljnih korisnika.

A to je krajnji cilj, zar ne?

Zapamti, iako svima prijaju pohvale najviše možeš da naučiš iz kritike.

Put do Silikonske doline nije lak, ali posvećenošću, radom i disciplinom moći ćeš da napraviš proizvod koji će se sam prodavati.

Pogledaj kako smo se družili na događaju: https://bit.ly/EthanMayersMeetup

Leave a Comment