fbpx

Frontend Development od A do Š

table-laptop

Frontend Development od A do Š

Frontend developer je osoba koja je zadužena za vizuelne i interaktivne aspekte veb-sajta, za sve ono što vidiš kada uđeš na određenu stranicu.

Deluje prilično jasno, zar ne?

 

Iako možda misliš da je za izgled tvog omiljenog sajta zadužen neki dizajner, samo si delimično u pravu. Dizajner je taj koji kreira vizuelni identitet stranice, dok je frontend developer taj koji “oživljava” dizajn i kreira funkcionalni sajt, koristeći neke od programskih jezika (HTML, JSS, CSS, itd). 

Danas, jedan frontend developer, sem što poznaje programske jezike, poseduje znanje o User Interface (UI) dizajnu. Uz to, neophodno je i dodavanje novih programskih jezika u repertoar.

Dakle, radi se o pristupu dva-u-jedan.

Krajnji cilj frontend developer-a je olakšati život krajnjem korisniku – tebi.

 

Upravo zato, prvobitni dizajn i ideja o vizuelnom identitetu određene stranice podložni su promenama. Raspored slika, linkova, dugmadi i tekstova na sajtu prilagođava se potrebama posetilaca. A frontend developer je krajnje odgovorna osoba da se sve ovo desi i da ne napustiš stranicu čim je otvoriš.

Ko može time da se bavi?

U teroriji, svako ko želi.


U praksi, prednost imaju osobe koje su spremne na timski rad i na komuniciranje sa ostalim “sektorima” poput dizajnera, backend developer -a i projektnog menadžera.

S obzirom na to da je u stalnoj komunikaciji sa ostalim članovima tima, frontend developer treba da ima dobre komunikacione veštine

Pored toga, kretivnost i želja za konstantnim učenjem i istraživanjem odlika je dobrog frontend developer -a koji hvata korak sa trendovima u dizajnu i izgledu sajtova.

Prilagođavanjem dizajna različitim funkcijama na sajtu dolazi do problema za koje treba pronaći rešenje. Brzo i kreativno reagovanje i rešavanje problema važno je za sve koji bi da se bave ovim poslom.

Kao zaposlenima u IT sektoru rad pod pritiskom nije isključen usled čestih izmena i probijanja rokova.

Iako su soft skills veštine bitne za uspeh i snalaženje u poslu kojim se bavite, bitno je imati na umu da ne možete biti frontend developer bez tehničkog znanja i iskustva, kao i poznavanja nekog programskog jezika.

Koje tehničko iskustvo ti je potrebno?

1. HTML/CSS

Hyper Text Markup Language je standardni jezik za kreiranje veb-stranice. Jedan je od najlakših jezika za stilizaciju sajtova, koji ne podržave logičke operacije.

HTML se koristi za kreiranje strukturnog kostura veb-stranica, dok se CSS (Cascading Style Sheet) koristi za menjanje boja, fontova i stilova.

I HTML i CSS neophodni su za struku frontend developera.

css-coding

2. JavaScript

Interaktivni elementi na veb-sajtu, poput audio i video efekata, animacija dodaju se na sajt preko Java Script-a. 

Za razliku od HTML-a i CSS podržava logičke operacije, pa dobro napisanim kodom JS može ponavljati neke operacije i zadatke.

3. Framework

CSS i Java Script framework sakupljaju CSS i JS podatke koji obavljaju različite zadatke sa istom funkcionalnošću. 

Kodiranje ne počinjete sa praznom stranicom, već framework čuva određene JS podatke koji se već nalaze na stranici.

Pored prednosti i mana koje framework imaju, treba izabrati onaj koji odgovara veb-stranici na kojoj se radi.

guy-write-code

4. Responsive Design

Sajtovi treba da budu prilagođeni različitim uređajima i drugačijim dimenzijama ekrana koje dnevno koristimo – telefon, tablet, laptop.

Ponekad stranice u svojim osnovnim podešavanjima imaju unete podatke, dok u većini slučajeva frontend developer treba da prepozna i “otkloni” problem.

Responsive sajt dobija se unošenjem odgovarajućeg CSS koda.

5. Testing/Debugging

Testiranje je ključan deo u procesu razvoja svakog projekata.

Frontend developer treba da poseduje sposobnost testiranja i rešavanja problema u kodovima.

Poseduješ neko od navedenih tehničkih znanja?

Evo predloga gde i kako možeš da unovčiš znanje i veštine.

U poslednje vreme došlo je do širenja tržišta i otvaranja velikog broja IT firmi i digitalnih agencija.

Kompanije su uglavnom okrenute ka inostranom tržištu i bave se razvijanjem softvera sa najrazličitijim namenama.

Svaka dobra IT firma zna da su njihovi korisnici na internetu i shvata značaj veb-sajtova. Samim tim, potražnja za frontend developerima nikad ne jenjava.

Pored IT firmi, opcija su digitalne agencije koje pružaju usluge kreiranja i održavanja sajtova.

Poslovi se nalaze direktnom regrutacijom od strane IT firmi, na preporuku ili preko popularnih sajtova za traženje poslova u Srbiji poput poslovi.infostud.com, helloworld.rs ili it-poslovi.com.

Treća opcija, još uvek popularna, je i freelancing. Zarada se isplaćuje po projektu ili satu rada. Cilj većine freelancera je da pronađe ozbiljnog i stalnog klijenta sa kojim će da sarađuje.

Poslovi se traže na popularnim platformama poput Upwork-a, Jobrank-a, Freelancer-a.

Iako posao freelancera pruža mnogo mogućnosti i slobode u organizovanju vremena, sa sobom nosi i mane na koje treba obratiti pažnju pre nego što se odlučiš da zaplivaš u ove vode.

Pročitaj i koji su najpopularniji freelance poslovi za koje se mladi odlučuju.

Koliku platu možeš da očekuješ?

Junior Frontend Developer 700€
Medior Frontend Developer 1300€
Senior Frontend Developer 2000€

Imaj na umu da se primanja i pozicije u IT-u rangiraju po iskustvu i godinama rada u ovom poslu. 

  • Junior developeri su početnici, sa osnovnim znanjem i ne preterano bogatim iskustvom.
  • Za medior developere se podrazumeva da imaju nekoliko projekata iza sebe i da su u ovom poslu duže.
  • Ukoliko posvećeno radiš na sebi i naučiš više tehnologija i programskih jezika, a samim tim nabilduješ dosta godina radnog staža stičeš zvanje senior frontend developer-a.

Da li je karijera frontend developer-a za tebe?


Iako cifre koje možeš da vidiš na kraju meseca na bankovnom izveštaju deluju i više nego primamljivo, ne možeš do njih tek tako da stigneš.


Karijera frontend developera traži konstantno usavršavanje i praćenje trendova u dizajnu i IT-ju. Konkurencija na tržištu je velika, pa je umrežavanje sa ljudima i rad sa mentorima najbolji resurs na koji možeš da se osloniš prilikom traženja posla (pored znanja, naravno).

I, šta misliš? Da li je ovo pravi poziv za tebe?

Leave a Comment